FUNDAMENTACIÓN.
A boa alimentación é unha parte fundamental para o noso axeitado crecemento e
desenrolo integral. Unha alimentación saudable lógrase consumindo alimentos de boa
calidade en forma variada e equilibrada que satisfagan as necesidades de enerxía e
nutrientes do organismo. Dende pequenos debemos incorporar hábitos alimenticios co fin
de coñecer que alimentos son mellores para a nosa saúde, a súa clase, calidade,
cantidade e distribución ó longo do día.
Este o xurde cando os nenos de catro anos traen a clase o conto da “Eiruga Larpeira”,
ante a gran acollida que tivo entre os nen@s, o equipo de E.I decidimos repartir tarefas
entre as tres clases e comezar a andadura deste proxecto. E así conseguimos levar a
cabo un proxecto o bastante amplo para dar cobertura a todo aquilo que nos parecía
interesante para os nen@s.
Deste xeito repartimos as tarefas así:
Na aula de 3 anos encamiñámolo cara a adquisición de hábitos.
Na aula de 4 anos investigaron o verme de seda.
Na aula de 5 anos adicáronse a elaboración do conto “ Un cociñeiro visita Infantil”,
realizaron o mural, traballaron actividades na PDI sobre a natureza e buscaron
información na B.E do centro.
Despois do noso reparto de tarefas, entre as diferentes aulas,planificamos o
noso proxecto en forma de obxectivos, contidos, actividades, criterios da
avaliación....de cara a consecución do noso produto final que foi recollido nun
lapbook. O noso traballo foi organizado do seguinte xeito.
PROGRAMACIÓN.
COÑECEMENTO DE SÍ MESMO
OBXECTIVOS CONTIDOS CCBB IIMM
OBXECTIVOS CONTIDOS CCBB IIMM
Observar as
cualidades
sensoriais dos
alimentos.
Observar as
súas
características
morfolóxicas.
Coñecer os
diferentes tipos
de alimentos.
Entender como
actúan no noso
organismo.
Investigar a
orixe dos
alimentos.
Experimentar as
diferentes
transformacións
que sofren os
alimentos.
Abordar
diferentes
contidos
Sistema
dixestivo
Os cinco
sentidos
A roda dos
alimentos
Receitas de
cociña
A orixe d os
alimentos
A comida na
escola e na casa
Cor
Forma
Operación
Seriacións
Nocións
temporais
CIMF
SC
AA
AIP
CL
CMCT
CSC
Lingüístico/verbal
Corporal/cenestésica
Lóxico/matemática
Visual/espacial
Interpersoal
Intrapersoal
Naturista
LINGUAXES: COMUNICACIÓN E REPRESENTACIÓN
OBXECTIVOS CONTIDOS CCBB IIMM
Escoitar explicacións
Interesarse polas novas informacións
Utilizar as posibilidades das TICS
Consultar fontes de informacións
Identificar
A imaxe
Asemblea
Información
Expresión
Comprensión
Memorización
Adiviñas
Conto
Poesía
Vocabulario
Debuxo
CL
CMCT
CD
CSC
CEC
AA
SIE
Lingüístico/verbal corporal/cenestésica Lóxico/ matemática Visual/espacial Naturista diferentes alimentos
Ampliar vocabulario
Explorar as calidades e propiedades dos alimentos
Exercitar a exploración sensorial
Expresarse de xeito coherente.
Para a elaboración do noso traballo tivemos en conta os seguintes puntos:
1. Os obxectivos e contidos así coma os intereses dos nenos partiron sempre
do coñecido.
2. A implicación das familias foi fundamental
3. Os recursos dos que dispoñemos
4. O tempo adicado ó proxecto
5. A organización do tempo e das actividades
6. A implicación e predisposición do alumnado
AVALIACIÓN
Os criterios que tivemos en conta para avaliar o noso proxecto foron os
seguintes:
Aporte de materiais de informacións
Desenrolo de estratexias para a resolución de problemas e tomas de
decisión.
Interese nas diferentes actividades e talleres propostos.
Compartir espazos e materiais.
Participación activa.
Exploración das diferentes situacións
Espertar a súa curiosidade e creatividade
Grao de autonomía e adquisición de hábitos e rutinas.
Desfrute ao expresarse de diferentes xeitos.
Novos aprendizaxes adquiridos.
TEMPORALIZACIÓN.
A temporalización do noso proxecto foi de dous trimestres (2º e 3º) a andadura
deste camiño comenzou a volta do Nadal e remata nesta 1ª semana de Xuño.
TEMÁTICA DA INVESTIGACIÓN; investigamos de onde veñen os alimentos,
efecto que causan no noso corpo, as transformacións que sofren en
determinados momentos, como chegan hasta nós,....
PROXECTO : INVESTIGAMOS OS ALIMENTOS
O noso proxecto comeza coa elaboración dun mapa conceptual co que
organizar, de forma visible,para nos e para os nenos, o plan de traballo que
imos seguir:
O seguinte paso que dimos
foi elaborar un mural no que puxemos a procedencia dos tres tipos de
alimentos; mineral, vexetal e animal
Así quedou o noso mural da
clasificación dos diferentes tipos de
alimentos
Os nen@s de 5 anos decoraron os corredores para ambientar o noso proxecto
cun mural, decoración de portas e elaboración dun cociñeiro que foi colocado a
entrada do comedor e ó que se lle cambia o menú tódolos días, segundo o que
teñamos para comer.
Mural no corredor simulou un horto en plena
primavera.
Cociñeiro elaborado para a entrada
ao comedor.
Decoración da porta da aula de tres anos.
Mentres isto ocorría por un lado, polo outro entraban na aula de 4 anos os
vermes da seda
E os libros con información dende as casas e dende a nosa
biblioteca e tamén os folletos do supermercado.
Todo estaba a punto para botar a andar o noso proxecto.
Despois de ter preparada a ambientación e os medios para empezar a nosa
investigación, co fin de empezar o proceso de motivación dos nenos, fixemos
unha recompilación das ideas previas cos nen@s tiñan dos alimentos; na aula
de tres anos coñecían o churrasco, as patacas,....e desviaban as súas ideas de
cara a quen cociñaba na casa; o resultado era mamá ou papá cociñando tortilla
ou patacas. Na aula de catro case que conseguiron facer a clasificación dos
alimentos ( vexetal, mineral e animal) neste curso xurdiu un pequeno debate
sobre a orixe mineral dos alimentos. En cinco anos ocorreu algo similar a aula
de catro. Unha vez recollidas todos esas ideas previas puxémonos mans a obra:
Fixemos unha visita a cociña do cole onde o cociñeiro nos puxo ó día dos
utensilios que utilizaba para cociñar e para que servía cada deles. Despois disto
deixamos cos nen@s manipulasen e mirasen os libros que tiñamos na biblioteca
da aula para facer unha aproximación ao que iamos facer.
Elaboramos un Libro Viaxeiro de receitas que visitou tódalas casas dos
nenos,no que cada neno escribía a súa receita;
Na aula de cinco anos empezaron a elaborar un conto viaxeiro co título” Un
cociñeiro visita Infantil” onde contan a historia dun cociñeiro que ven preparar
unha receita ao cole e ó cos nenos lle teñen que axudar a conseguir os
ingredientes para que el poida cociñar o seu menú; uns buscan no
supermercado e outros no horto do cole. Hasta que por fin atopan todo o que
necesitan e o cociñeiro pode cociñar e os nenos probar.
A preparación de todo este material foi elaborado polas mestras de E.I para
cos nen@s puidesen empezar a realizar o seu traballo e intentouse facer o máis
atractivo posible para espertar o interese neles...... e así foi....encantoulles.
O seguinte paso foi levar aos nenos de tres anos ao
mercado,para isto decidimos baixalos un martes de
feira e poder coñecer o que alí se vendía.(ver vídeo)
Os nenos cinco anos decidiron experimentar coas plantas e crearon os seus
propios invernadoiros;
1ª Fase: Plantamos semellas
2ª Fase: Invernadoiro
3ª Fase: Produto final
En catro anos empezaron a traballar e eiruga larpeira en forma de mural con
diferentes vermes elaborados gominolas, pompos e bolas. Ilustraron o conto da
Eiruga Larpeira e o de comida saudable: A eiruga non larpeira. Documentaron
todo o proceso que seguiron os vermes de seda hasta converterse en
Bolboretas e desfrutaron da natureza que envolve o noso cole:
Como este ano o tema da Biblioteca era o arte, tamén
elaboraron unhas Meninas baseadas en cadros de
diferentes pintores e como o noso proxecto xiraba en
torno a alimentación non podía faltar tampouco a nosa
Menina de Velázquez.
Despois de todas estas aventuras decidimos converternos
en auténticos cheffs e empezamos a cociñar: O primeiro
que fixemos foi o pan, despois pasamos as brocheas de diferentes froitas e
puidemos probar os diferentes sabores das froitas soas e con chocolate, logo
fixemos zumes no espremedor e na licuadora, tamén fixemos pasta de
pan....Con estas actividades puidemos xogar cos nosos sentidos (olor,
sabor,gusto....) e puidemos experimentar ao manipular: cortar, pelar, trochar,
mesturar,.... puidemos comprobar a transformación dos diferentes alimentos
ao ser mesturados. Tamén puidemos comprobar como afectan todo isto o noso
organismo e descubrimos o noso aparello dixestivo.
Unha vez investigado o que poderiamos facer cos alimentos que temos a diario
na casa queriamos saber máis e queriamos saber de onde procedía todo iso que
vemos no supermercado cando imos comprar, e o que vimos na feira, e o que
traballamos na nosa cociña,improvisada na aula,....Só queriamos saber máis: de
onde proceden os alimentos que chegan a nos.
ACTIVIDADES
1. Recollida de Información. Documentámonos.
Recopilamos información de libros, contos, ofertas do súper e visitamos a cociña para co cociñeiro
nos contase para que servían todos os aparellos que alí había.
2. Ambientación do proxecto.
3. Elaboración de material viaxeiro. Conto e recetario
4. Xogamos coa natureza. Experimentamos
5. Elaboramos e experimentamos.
6. Experimentamos cos sabores. Os sentidos
7. Actividades de aprendizaxes
9. Arte na escola. Tendo en conta co tema deste ano da B.E era o Arte, tamén recreamos cadros de
pintores famosos.
Utilizamos diferentes técnicas plásticas para crear.
10. Fixemos o noso calendario
persoal das semanas da froita,
segundo a froita que nos tocaba
comer.
11. Convertémonos en pequenos granxeiros, coidando dos animaliños; vimos saír un pitiño dun ovo
e como un verme da seda se convertía en bolboreta.( documentamos todo o proceso)
12. Iniciación as matemáticas ABN
13. Inventamos contos
14. Produto final. Todo foi recollido nun lapbook e en carpetas de traballo.
Detalle de fin de curso para os nenos. Unha caixa aromática elaborada con papel de periódico
DIFUSIÓN DO NOSO TRABALLO
A difusión do noso traballo fixémolo a través da B.E, na páxina web da nosa biblioteca, onde
podedes ver dous vídeos; Imos de Feira e As bolboretas do Juan Rey, tamén está colgada unha
ampla galería fotográfica de todo o que fixemos. Tamén fixemos exposicións e moitor dos materiais
elaborados visitaron as casas das familias.
http://acasadefabola.blogspot.com.es/p/proxecto-investigamos.html
BIBLIOGRAFÍA. Utilizamos diferentes recursos atopados na rede; contos, actividades LIM,
vídeos,...... Estas algunhas das moitas que foron utilizadas e visitadas.
http://www.malavida.com/es/soft/peppa-en-el-supermercado/android/#gre
https://gatuchiclemgnoti.wordpress.com/2013/05/09/nuevo-juego-supermercado
http://actividadeslim.blogspot.com.es/2010/03/os-alimentos.html (activ. LIM)
http://aescoladebarciela.blogspot.com.es/p/alimentos.html
http://aescoladebarciela.blogspot.com.es/p/actividades-lim_26.html
https://www.youtube.com/watch?v=4g_wqcP6Zz4
https://www.youtube.com/watch?v=8652IBq8jxQ
https://www.youtube.com/watch?v=FPZhCp5pOFE
Tamén engadimos ao proxecto un CD dun vídeo feito polos papas dunha alumna de 3 anos que
titulamos; Kenia, a granxeira.
Proxecto: Investigamos os alimentos
Equipo de E.I do Ceip Juan Rey de Lourenzá
La mejor aplicación para gustos y seguidores gratuitos. https://isopatent.com/mejores-aplicaciones-para-tener-mas-seguidores-en-instagram/
ResponderEliminar